Topptur med overnatting - midt i Oslo sentrum

Tenk deg å kunne sitte midt i lyngen og drikke kokekaffe mens morgenrushet tiltar på gateplan, hundre meter under deg. På toppen av et nytt høyhus, skal Norsk Friluftsliv og KLP lage landets første besøks- og kompetansesenter for friluftsliv.

Ill.

Om få år kan du gå topptur i vakker norsk natur, midt i Oslo sentrum. KLP Eiendom har inngått avtale med Norsk Friluftsliv og Syklistenes Landsforening om å bygge et nasjonalt besøks- og kompetansesenter med friluftslivsopplevelser ingen før har sett. Avtalen innebærer at Norsk Friluftsliv og Syklistenes Landsforening får disponere toppetasjen leiefritt, i første omgang for ti år fra ferdigstillelse. Som i annen utmark skal også allemannsretten etter planen gjelde her, hvilket betyr at etasjen skal være tilgjengelig for alle, enten det er innbyggere, organisasjoner, skoler, barnehager, medier eller andre. 

Ill.
Feiret signering med kaffe på termos, på toppen av KLP-bygget. Fra venstre: Prosjektkoordinator Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv, generalsekretær Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening, og Konsernsjef Sverre Thornes i KLP. Foto: Gard Erik Arneberg/Norsk Friluftsliv

Drømmen om nasjonalpark på taket 

- Det vil være mulighet for topptur, en takbygget «nasjonalpark», bålplass og fossefall. Målet er å skape inspirasjon til naturopplevelser, muligheter til selv å prøve aktiviteter, kunnskap om byplanlegging, nærfriluftsliv og naturen som læringsarena i skolen, sier Lasse Heimdal, prosjektkoordinator for Norsk Friluftsliv.    

Henter frem Akerselva 

Bygget skal oppføres der den gamle postterminalen ligger i Schweigaardsgate i Oslo, og er planlagt med natur, miljø og klima for øyet. Prosjektet skal åpne opp området for gående og syklende, og flere grønne byrom vil totalt forandre det som i dag er et grått og lite trivelig område.  

I tillegg vil Akerselva åpnes under Nylandsbrua, der den har ligget i kulvert siden 60-tallet. 

- Her skal pensjonspenger fra kommune og helse-Norge investeres i miljøbygg og grønne byrom til glede for fremtidige generasjoner. For KLP handler dette om å gå foran som en innovativ og ansvarlig utbygger, og toppetasjen blir et godt bilde på hva KLP ønsker å få til med hele bygget – både for lokalmiljøet og naturen, sier Sverre Thornes, konsernsjef i KLP.  

XS
SM
MD
LG